5 przepisów na śniadania dla osób chorych na cukrzycę
0
Sałatka brokułowa z jajkiem: |
1/2 brokuła |
2 ugotowane jajka |
1 pomidor |
3 łyżki jogurtu naturalnego |
1 ząbek czosnku |
Pół łyżeczki nasion czarnuszki |
1 łyżka oliwy z oliwek |
Przyprawy: |
Sól, pieprz, zioła prowansalskie |
Pasto z awokado i jajkiem: |
1 dojrzałe awokado |
2 ugotowane jajka |
1 łyżeczka soku z cytryny |
1 ząbek czosnku |
1 łyżka szczypiorku |
1 łyżka natki pietruszki |
Przyprawy: |
Sól, pieprz |
Pasta twarogowa z łososiem i ogórkiem: |
125 g świeżego łososia |
125 g chudego twarogu |
1 ugotowane jajko |
1/2 świeżego ogórka |
Koperek |
2 łyżki jogurtu naturalnego |
1 łyżeczka soku z cytryny |
Przyprawy: |
Pieprz, sól |
Nocna owsianka z jagodami i orzechami: |
150 g jogurtu naturalnego |
300 ml wody |
100 g owoców jagodowych (borówki, maliny, truskawki) |
75 g płatków owsianych górskich |
3-4 sztuki orzechów włoskich |
2 łyżki płatków migdałowych |
2-3 łyżki nasion chia |
Szczypta cynamonu |
Szakszuka: |
4 jajka |
2 świeże pomidory |
1/2 czerwonej papryki |
1/4 czerwonej cebuli |
1-2 ząbki czosnku |
1 łyżka oliwy z oliwek |
2 garście szpinaku (około 70 g) |
Szczypiorek |
Przyprawy: |
1/2 łyżeczki nasion kuminu w całości |
1/2 łyżeczki nasion kolendry w całości |
1/2 nasion czarnuszki |
Sól, pieprz |
Przygotowanie sałatki brokułowej z jajkiem i pomidorem:
- Zaczynamy od podzielenia brokułów na różyczki i ugotowania ich w lekko osolonej wodzie (brokuły gotujemy nie dłużej niż 3 minuty).
- Odcedzonego brokuła przekładamy na talerz.
- Do niego dokładamy jajka ugotowane na twardo, które kroimy na plasterki i pokrojonego w grubszą kostkę pomidora.
- Polewamy łyżką oliwy z oliwek
- Jogurt łączymy z czosnkiem przeciśniętym przez praskę, ziołami prowansalskimi i doprawiamy solą i pieprzem.
- Tak przygotowanym dipem polewamy sałatkę. Na końcu posypujemy nasionami czarnuszki.
Przygotowanie pasty z awokado i jajkiem:
- Zaczynamy od awokado które wydrążamy za pomocą łyżki. W misce rozdrabniamy je widelcem i dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i sok z cytryny.
- Do miski z awokado ścieramy jajka i doprawiamy solą i pieprzem.
- Dodajemy również posiekaną natkę pietruszki i szczypiorek.
- Pastę z awokado podajemy z pełnoziarnistym chlebem i pokrojonymi w słupki warzywami, np: ogórkiem i papryką.
Przygotowanie pasty twarogowej z łososiem i ogórkiem:
- Łososia przyprawiamy solą i pieprzem i gotujemy na parze ok 8-10 minut.
- W czasie gdy łosoś się gotuje, twaróg rozdrabniamy w misce i dokładamy do niego jajko pokrojone w kostkę i startego na grubych oczkach zielonego ogórka.
- Ugotowanego łososia rozdrabniamy widelcem w osobnej miseczce i czekamy kilka minut aż wystygnie. W tym czasie posiekamy koperek i dodajemy kolejne składniki: sok z cytryny i jogurt naturalny.
- Do twarogu wkładamy przestudzonego łososia i całość doprawiamy solą, pieprzem i dokładnie mieszamy.
- Pastę podajemy na pieczywie orkiszowym z rukolą i plasterkami pomidora.
Przygotowanie nocnej owsianki z jagodami i orzechami:
- Zaczynamy od namoczenia płatków owsianych, nasion chia i cynamonu które zalewamy gorącą wodą i zostawiamy do napęcznienia na około 15 minut. Możecie to zrobić dzień wcześniej, wtedy rano wystarczy tylko dodać pozostałe składniki.
- Do napęczniałych płatków owsianych dodajemy jogurt naturalny posiekane orzechy włoskie i mieszamy.
- Na to układamy owoce.
- Całość posypujemy płatkami migdałów i dekorujemy listkami mięty.
Przygotowanie szakszuki:
- Pokrojoną cebulę i paprykę dusimy na patelni z dodatkiem oliwy z oliwek przez 2-3 minuty.
- Po tym czasie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i obrane ze skórki, pokrojone pomidory oraz szpinak.
- Wszystko dusimy aż pomidory sie zredukują a szpinak zwiędnie.
- Do warzyw dodajemy przyprawy: kmin i kolendrę. Całość doprawiamy sola i pieprzem.
- Następnie w powstałym na patelni sosie robimy wgłębienia i wbijamy w nie po jednym jajku.
- Całość przykrywamy i dusimy do momentu ścięcia białka, zajmie nam to ok 7-8 minut
- Szakszukę mamy gotową, na końcu posypujemy ją aromatycznymi ziarnami czarnuszki i pokrojonym szczypiorkiem.
Smacznego!
Komentarze0Dodaj komentarz