5 przepisów na śniadania dla osób chorych na cukrzycę

5 przepisów na śniadania dla osób chorych na cukrzycę

Sałatka brokułowa z jajkiem:

1/2 brokuła

2 ugotowane jajka 
1 pomidor
3 łyżki jogurtu naturalnego
1 ząbek czosnku
Pół łyżeczki nasion czarnuszki
1 łyżka oliwy z oliwek
Przyprawy:
Sól, pieprz, zioła prowansalskie
Pasto z awokado i jajkiem:
1 dojrzałe awokado 
2 ugotowane jajka
1 łyżeczka soku z cytryny
1 ząbek czosnku
1 łyżka szczypiorku
1 łyżka natki pietruszki
Przyprawy:
Sól, pieprz
Pasta twarogowa z łososiem i ogórkiem:
125 g świeżego łososia
125 g chudego twarogu
1 ugotowane jajko
1/2 świeżego ogórka
Koperek
2 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżeczka soku z cytryny
Przyprawy:
Pieprz, sól
Nocna owsianka z jagodami i orzechami:
150 g jogurtu naturalnego
300 ml wody
100 g owoców jagodowych (borówki, maliny, truskawki)
75 g płatków owsianych górskich
3-4 sztuki orzechów włoskich
2 łyżki płatków migdałowych
2-3 łyżki nasion chia
Szczypta cynamonu
Szakszuka:
4 jajka
 2 świeże pomidory 
1/2 czerwonej papryki
1/4 czerwonej cebuli
1-2 ząbki czosnku
1 łyżka oliwy z oliwek
2 garście szpinaku (około 70 g)
Szczypiorek
Przyprawy:
1/2 łyżeczki nasion kuminu w całości
1/2 łyżeczki nasion kolendry w całości
1/2 nasion czarnuszki
Sól, pieprz

Przygotowanie sałatki brokułowej z jajkiem i pomidorem:

  • Zaczynamy od podzielenia brokułów na różyczki i ugotowania ich w lekko osolonej wodzie (brokuły gotujemy nie dłużej niż 3 minuty).
  • Odcedzonego brokuła przekładamy na talerz.
  • Do niego dokładamy jajka ugotowane na twardo, które kroimy na plasterki i pokrojonego w grubszą kostkę pomidora.
  • Polewamy łyżką oliwy z oliwek
  • Jogurt łączymy z czosnkiem przeciśniętym przez praskę, ziołami prowansalskimi i doprawiamy solą i pieprzem.
  • Tak przygotowanym dipem polewamy sałatkę. Na końcu posypujemy nasionami czarnuszki.

Przygotowanie pasty z awokado i jajkiem:

  • Zaczynamy od awokado które wydrążamy za pomocą łyżki. W misce rozdrabniamy je widelcem i dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i sok z cytryny. 
  • Do miski z awokado ścieramy jajka i doprawiamy solą i pieprzem.
  • Dodajemy również posiekaną natkę pietruszki i szczypiorek.
  • Pastę z awokado podajemy z pełnoziarnistym chlebem i pokrojonymi w słupki warzywami, np: ogórkiem i papryką. 

Przygotowanie pasty twarogowej z łososiem i ogórkiem:

  • Łososia przyprawiamy solą i pieprzem i gotujemy na parze ok 8-10 minut.
  • W czasie gdy łosoś się gotuje, twaróg rozdrabniamy w misce i dokładamy do niego jajko pokrojone w kostkę i startego na grubych oczkach zielonego ogórka. 
  • Ugotowanego łososia rozdrabniamy widelcem w osobnej miseczce i czekamy kilka minut aż wystygnie. W tym czasie posiekamy koperek i dodajemy kolejne składniki: sok z cytryny i jogurt naturalny.
  • Do twarogu wkładamy przestudzonego łososia i całość doprawiamy solą, pieprzem i dokładnie mieszamy.
  • Pastę podajemy na pieczywie orkiszowym z rukolą i plasterkami pomidora.

Przygotowanie nocnej owsianki z jagodami i orzechami:

  • Zaczynamy od namoczenia płatków owsianych, nasion chia i cynamonu które zalewamy gorącą wodą i zostawiamy do napęcznienia na około 15 minut. Możecie to zrobić dzień wcześniej, wtedy rano wystarczy tylko dodać pozostałe składniki.
  • Do napęczniałych płatków owsianych dodajemy jogurt naturalny posiekane orzechy włoskie i mieszamy.
  • Na to układamy owoce.
  • Całość posypujemy płatkami migdałów i dekorujemy listkami mięty.  

Przygotowanie szakszuki:

  • Pokrojoną cebulę i paprykę dusimy na patelni z dodatkiem oliwy z oliwek przez 2-3 minuty.
  • Po tym czasie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i obrane ze skórki, pokrojone pomidory oraz szpinak.
  • Wszystko dusimy aż pomidory sie zredukują a szpinak zwiędnie.
  • Do warzyw dodajemy przyprawy: kmin i kolendrę. Całość doprawiamy sola i pieprzem.
  • Następnie w powstałym na patelni sosie robimy wgłębienia i wbijamy w nie po jednym jajku.
  • Całość przykrywamy i dusimy do momentu ścięcia białka, zajmie nam to ok 7-8 minut
  • Szakszukę mamy gotową, na końcu posypujemy ją aromatycznymi ziarnami czarnuszki i pokrojonym szczypiorkiem. 

Smacznego! 

Powrót

Komentarze0
Dodaj komentarz

Musisz być zalogowany aby dodawać komentarze