Przeciwzapalny shot, tonik i dip. Mieszanka na ZAPALENIE, wątrobę, toksyny i glukozę.

Przeciwzapalny shot, tonik i dip. Mieszanka na ZAPALENIE, wątrobę, toksyny i glukozę.

Shot imbirowo-kurkumowy:

0,4 kg marchewki  
2 łyżeczki kurkumy
5 cm świeżego imbiru
300 ml niesłodzonej wody kokosowej
100 ml złotego mleka
Szczypta soli
Tonik:
2 szklanki (500ml) przefiltrowanej wody
6 g zielonej herbaty
5 gałązek świeżego tymianku
5 cm obranego imbiru
2 łyżeczki mielonej kurkumy
1 łyżka miodu gryczanego
1 łyżka octu jabłkowego
2 szklanki schłodzonej wody gazowanej
Dip tahini z kurkumą i imbirem:
50 g octu ryżowego
60 g złotego mleka

1 łyżka startego świeżego imbiru

2 łyżeczki mielonej kurkumy

2 ząbki czosnku

szczypta soli

Do pasty tahini:

110 g nasion sezamu (uprażonego) 
3 łyżki oleju z pestek dyni
szczypta soli

Przygotowanie shota:

  • Przygotowanie witaminowego shota zaczynamy od pokrojenia w większe kawałki marchewki. ​​​​​​
  • Przekładamy ją do kielicha blendera i dodajemy ​​​kurkumę, imbir i połowę wody kokosowej. 
  • Całość miksujemy na dużej prędkości przez około 2-3 minuty.
  • Następnie przelewamy masę przez sitko o drobnych oczkach. 
  • Na końcu dodajemy pozostałą wodę kokosową, szczyptę soli i złote mleko. Całość mieszamy i przeciwzapalny shot jest gotowy. 

Przygotowanie toniku:

  • Zaczynamy od przelania do garnka wody i doprowadzenia jej do delikatnego wrzenia.
  • Następnie dodajemy pozostałe składniki, czyli zieloną herbatę, tymianek, imbir, kurkumę, miód i ocet. Całość mieszamy do momentu, aż miód się rozpuści.  
  • Jeśli wszystkie składniki się połączyły, zmniejszamy moc na minimalną, przykrywamy i pozostawiamy tonik do zaparzenia na 15 minut.
  • Po tym czasie, tonik przelewamy przez sito o drobnych oczkach i chłodzimy. Powinno to zająć nie dłużej, niż godzinę.
  • Przygotowany w ten sposób napój wystarczy na 4 porcje.
  • 1/4 bazy toniku wlewam do szklanki z dwoma kostkami lodu, uzupełniam wodą gazowaną. Do środka wrzucam plaster limonki i listki świeżej mięty. Tonik jest gotowy.

Przygotowanie dipu tahini z kurkumą i imbirem:

  • Na początku przygotujemy pastę tahini. Uprażone nasiona sezamu przekładamy do młynka, dodajemy olej z pestek dyni i szczyptę soli. Miksujemy składniki, aż do momentu uzyskania gładkiej i kremowej pasty.
  • Imbir obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
  • Do miski przekładamy pastę tahini i dodajemy pozostałe składniki: ocet ryżowy, imbir, kurkumę, przeciśnięty przez praskę czosnek, złote mleko i sól.
  • Wszystko bardzo dokładnie mieszamy. Dip jest gotowy.
  • Dip możecie skomponować go z każdego rodzaju chrupiącym warzywem. Jest to idealna przekąska na drugie śniadanie bądź podwieczorek.  

Smacznego! 

 

Powrót

Komentarze0
Dodaj komentarz

Musisz być zalogowany aby dodawać komentarze