5 pomysłów na danie z JAJEK
Tarta z jajek: |
5 jajek ugotowanych na twardo |
5 pieczarek |
1 cebula |
1 tortilla pełnoziarnista |
Składniki na zalewę: |
200 ml śmietany 12% |
3 jajka |
1 łyżka chrzanu |
Muffinki z łososiem i szpinakiem: |
5 jajek |
150 g łososia |
30 g szpinaku |
Sól, pieprz |
Jajka nadziewane kiszonym ogórkiem: |
3 jajka ugotowane na twardo |
2 mniejsze ogórki kiszone |
1 łyżka jogurtu greckiego |
1 łyżeczka tartego chrzanu |
1 łyżeczka siekanego koperku |
Pieprz, sól |
Jajka nadziewane szpinakiem: |
3 jajka ugotowane na twardo |
50 g świeżego szpinaku |
1 łyżka jogurtu greckiego |
Sól, pieprz |
Rożki z tortilli i łososia: |
3 jajka ugotowane na twardo |
100 g świeżego łososia |
100 g sera białego chudego |
1 łyżka jogurtu naturalnego |
Szczypiorek |
Sok z cytryny |
1-2 tortille pełnoziarniste |
Sól, pieprz |
Sałatka z jajek w koszyczku z tortilli: |
5 jajek ugotowanych na twardo |
5 rzodkiewek |
1/2 zielonego ogórka |
2 łyżki posiekanego koperku |
2 łyżki posiekanego szczypiorku |
2 łyżki jogurtu greckiego |
1 łyżeczka musztardy |
1 tortilla pełnoziarnista |
Sól, pieprz |
Przygotowanie tarty:
- Cebulę drobno siekamy i pogrzewamy na łyżce oliwy z oliwek (około 2 minuty).
- W tym czasie pieczarki i jajka kroimy w plasterki i przygotowujemy zalewę.
- Jajka rozbijamy do miski, dokładamy do nich śmietanę, chrzan i doprawiamy solą i pieprzem.
- Na patelnię z cebulą dokładamy pieczarki i podgrzewamy do momentu, aż cała woda z nich opdaruje.
- Pełnoziarnistą tortille wkładamy do formy na tartę i układamy na niej pokrojone jajka i podduszone pieczarki.
- Wszystko zalewamy wcześniej przygotowaną masą jajeczną.
- Pieczemy 20-25 minut w 170 stopniach.
Przygotowanie muffinek:
- Jajka rozbijamy do miski, doprawiamy solą i pieprzem.
- Do jajek dokładamy drobno pokrojony szczypiorek i całość bardzo dobrze mieszamy widelcem.
- Łososia i szpinak kroimy drobno i nakładamy do papierowych papilotek.
- Całość zalewamy wcześniej przygotowanymi jajkami.
- Pieczemy 20-25 minut w 170 stopniach.
Przygotowanie jajek z farszem z kiszonym ogórkiem:
- Ogórki kiszone ścieramy na tarce o cienkich oczkach i odciskamy na sitku.
- Dodajemy do nich jogurt grecki, chrzan i odrobinę posiekanego koperku.
- Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Wszystko mieszamy widelcem.
- Farsz wkładamy do połówek białek w miejsce, gdzie było żółtko.
Przygotowanie jajek z farszem ze szpinakiem:
- Świeży szpinak podgrzewamy na odrobinie oliwy z oliwek do momentu aż zwiędnie.
- Następnie odstawiamy na bok, żeby stracił temperature.
- Z jajek delikatnie wyciągamy żółtka i przekładamy je do wyższego naczynia. Dodajemy jogurt naturalny, wcześniej przygotowany szpinak, doprawiamy solą, pieprzem i wszystko razem blendujemy na gładką masę.
- Farsz wkładamy do połówek białek w miejsce, gdzie było żółtko.
Przygotowanie rożków z tortilli i łososia:
- Tortille kroimy na 4 cześci i zwiajmy z nich rożki, spinamy wykałaczką, żeby podczas pieczenia nam się nie rozwinęły.
- Wkładamy je do piekarnika na 170 stopni na około 5 minut .
- Nadzienie do rożków zaczynamy od pokrojenia łososia i podgrzewania go na patelni do momentu, aż przestanie być surowy (około 6-8 minut).
- Z jajek wyciągamy żółtka, a do miski przekładamy biały ser.
- Dodajemy jogurt naturalny, łososia, koperek i wszystko bardzo dobrze rozdrabniamy widelcem.
- Rożki nadziewamy przygotowaną pastą z łososia.
Przygotowanie sałatki z jajek w koszyku z tortilli:
- Z tortilli wycinamy 6 kwadratów i "upychamy" je w formie na muffinki tak, żeby powstał nam koszyczek.
- Wkładamy je do piekarnika na 170 stopni na około 5 minut .
- Jajka, rzodkiewki i świeży ogórek kroimy w kostkę i przekładamy do miski.
- Dodajemy do nich posiekany szczypiorek, koperek, jogurt grecki, musztardę i doprawiamy do smaku.
- Tak przygotowaną sałatkę przekładamy do upieczonych koszyczków z tortilli.
Smacznego!
Te przepisy znajdziesz również na kanale:
Komentarze0Dodaj komentarz