Dna moczanowa. 5 przepisów na śniadania.

Dna moczanowa. 5 przepisów na śniadania.

Wiosenny chłodnik na kefirze:

1 dojrzałe awokado

1 większy ogórek
2-3 rzodkiewki
Sok wyciśnięty z połówki cytryny
1 ząbek czosnku
1 gałązka koperku
1-2 jaja
350-380 g kefiru
sól, pieprz
Wiśniowa owsianka z migdałami:
150 g jogurtu naturalnego  
200 ml wody (3/4 szklanki)
100-200 g mrożonych wiśni
100 g płatków owsianych
10 g płatków migdałów
1 łyżka nasion chia
1 łyżka suszonych jagód goji
1 łyżeczka miodu
Zielona szakszuka:
4 jaja
150 g szpinaku
1 mała cukinia
1 zielona papryka
2 ząbki czosnku
1 mała cebula szalotka
10-15 sztuk zielonych oliwek
szczypiorek
oliwa z oliwek
czarnuszka
pieprz, sól
Placuszki twarogowe z musem wiśniowym:
200 g chudego twarogu
2 żółtka jajka
1 łyżka miodu
3 łyżki płatków owsianych  
3 łyżki mąki pełnoziarnistej
100 g mrożonych wiśni
80 g jogurtu naturalnego
Szczypta mielonego imbiru i goździków
Sałatka z awokado i jajka:
2 garście rukoli
Pół awokado
1 garść pomidorków koktajlowych
2 jajka ugotowane na twardo
Pół czerwonej cebuli
1 łyżka pestek dyni
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżeczka soku z cytryny
Sól, pieprz, zioła prowansalskie

Przygotowanie wiosennego chłodniku:

  • Ogórka i awokado obieramy i kroimy w kostkę (1/4 ogórka zostawiamy do dekoracji). Przekładamy do kielicha blendera.
  • Do warzyw dodajemy kefir, sól, pieprz, sok z cytryny i czosnek. Całość miksujemy na gładki krem.
  • Przelewamy do miski i dodajemy pozostałego pokrojonego w kostkę ogórka i plasterki rzodkiewki.
  • Chłodnik podajemy z ugotowanym na twardo jajkiem pokrojonym w grubszą kostkę a całość posypujemy koperkiem.

Przygotowanie owsianki z migdałami:

  • Płatki owsiane i nasiona chia zalewamy wrzątkiem, zostawiamy do napęcznienia ok 10 minut.
  • Mając 10 minut mrożone wiśnie przekładamy do mniejszego garnka i rozmrażamy.
  • Do owsianki dodajemy jogurt naturalny, miód i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy rozmrożone wiśnie.
  • Owsianke porcjujemy do miseczek, posypujemy jagodami goi i posiekanymi migdałami.

Przygotowanie zielonej szakszuki:

  • Paprykę, cukinię i cebulę szalotkę kroimy w kostkę. Przekładamy na patelnię i z oliwą z oliwek dusimy około 5 minut. 
  • Na patelnię dodajemy drobno posiekany czosnek i szpinak.
  • Doprawiamy solą i pieprzem i dusimy do czasu aż warzywa zmiękną a szpinak zmniejszy swoją objętość.
  • Warzywa podlewamy odrobiną wody i robimy w nich wgłębienia. W zrobione wgłębienia wbijamy po jednym jajku,​​dokładamy posiekane oliwki i dusimy pod przykryciem aż jajka się zetną. Zajmie nam to około 8-10 minut
  • Gotową zieloną szakszukę wykładamy na talerz a przed podaniem obficie posypujemy posiekanym szczypiorkiem.

Przygotowanie placuszków twarogowych z musem wiśniowym:

  • Zaczynamy od rozdrobnienia twarogu widelcem i zmieszania go z żółtkami, miodem, płatkami owsianymi, mąką pełnoziarnistą i przyprawami.
  • Tak przygotowaną masę odstawiamy na 5 minut.
  • Wiśnie rozmrażamy w garnku z odrobiną wody, doprawiamy łyżeczką miodu i zmiksujemy na gładki mus.
  • Z ciasta formujemy placuszki i układamy na blachę wyłożoną pergaminem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni około 12-15 minut lub do czasu aż się delikatnie zarumienią.
  • Przestudzone placuszki podajemy z musem wiśniowym.

Przygotowanie sałatki z awokado i jajka:

  • Zaczynamy od wydrążenia i pokrojenia w paski awokado.
  • Kolejno kroimy pomidorki koktajlowe na połówki, czerwoną cebulę w krążki i jajka na tzw ósemki.
  • Następnie na talerz układamy po kolei wszystkie warzywa: rukolę, awokado, czerwoną cebulę, pomidorki koktajlowe na całość układamy jajka i posypujemy pestkami dyni i ziołami prowansalskimi.
  • Z oliwy z oliwek, soku z cytryny, soli i pieprzu przygotowujemy dresing którym polewamy naszą sałatkę.
     

Smacznego! 

Powrót

Komentarze0
Dodaj komentarz

Musisz być zalogowany aby dodawać komentarze