Dna moczanowa. 5 przepisów na śniadania.
0
Wiosenny chłodnik na kefirze: |
1 dojrzałe awokado |
1 większy ogórek |
2-3 rzodkiewki |
Sok wyciśnięty z połówki cytryny |
1 ząbek czosnku |
1 gałązka koperku |
1-2 jaja |
350-380 g kefiru |
sól, pieprz |
Wiśniowa owsianka z migdałami: |
150 g jogurtu naturalnego |
200 ml wody (3/4 szklanki) |
100-200 g mrożonych wiśni |
100 g płatków owsianych |
10 g płatków migdałów |
1 łyżka nasion chia |
1 łyżka suszonych jagód goji |
1 łyżeczka miodu |
Zielona szakszuka: |
4 jaja |
150 g szpinaku |
1 mała cukinia |
1 zielona papryka |
2 ząbki czosnku |
1 mała cebula szalotka |
10-15 sztuk zielonych oliwek |
szczypiorek |
oliwa z oliwek |
czarnuszka |
pieprz, sól |
Placuszki twarogowe z musem wiśniowym: |
200 g chudego twarogu |
2 żółtka jajka |
1 łyżka miodu |
3 łyżki płatków owsianych |
3 łyżki mąki pełnoziarnistej |
100 g mrożonych wiśni |
80 g jogurtu naturalnego |
Szczypta mielonego imbiru i goździków |
Sałatka z awokado i jajka: |
2 garście rukoli |
Pół awokado |
1 garść pomidorków koktajlowych |
2 jajka ugotowane na twardo |
Pół czerwonej cebuli |
1 łyżka pestek dyni |
1 łyżka oliwy z oliwek |
1 łyżeczka soku z cytryny |
Sól, pieprz, zioła prowansalskie |
Przygotowanie wiosennego chłodniku:
- Ogórka i awokado obieramy i kroimy w kostkę (1/4 ogórka zostawiamy do dekoracji). Przekładamy do kielicha blendera.
- Do warzyw dodajemy kefir, sól, pieprz, sok z cytryny i czosnek. Całość miksujemy na gładki krem.
- Przelewamy do miski i dodajemy pozostałego pokrojonego w kostkę ogórka i plasterki rzodkiewki.
- Chłodnik podajemy z ugotowanym na twardo jajkiem pokrojonym w grubszą kostkę a całość posypujemy koperkiem.
Przygotowanie owsianki z migdałami:
- Płatki owsiane i nasiona chia zalewamy wrzątkiem, zostawiamy do napęcznienia ok 10 minut.
- Mając 10 minut mrożone wiśnie przekładamy do mniejszego garnka i rozmrażamy.
- Do owsianki dodajemy jogurt naturalny, miód i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy rozmrożone wiśnie.
- Owsianke porcjujemy do miseczek, posypujemy jagodami goi i posiekanymi migdałami.
Przygotowanie zielonej szakszuki:
- Paprykę, cukinię i cebulę szalotkę kroimy w kostkę. Przekładamy na patelnię i z oliwą z oliwek dusimy około 5 minut.
- Na patelnię dodajemy drobno posiekany czosnek i szpinak.
- Doprawiamy solą i pieprzem i dusimy do czasu aż warzywa zmiękną a szpinak zmniejszy swoją objętość.
- Warzywa podlewamy odrobiną wody i robimy w nich wgłębienia. W zrobione wgłębienia wbijamy po jednym jajku,dokładamy posiekane oliwki i dusimy pod przykryciem aż jajka się zetną. Zajmie nam to około 8-10 minut
- Gotową zieloną szakszukę wykładamy na talerz a przed podaniem obficie posypujemy posiekanym szczypiorkiem.
Przygotowanie placuszków twarogowych z musem wiśniowym:
- Zaczynamy od rozdrobnienia twarogu widelcem i zmieszania go z żółtkami, miodem, płatkami owsianymi, mąką pełnoziarnistą i przyprawami.
- Tak przygotowaną masę odstawiamy na 5 minut.
- Wiśnie rozmrażamy w garnku z odrobiną wody, doprawiamy łyżeczką miodu i zmiksujemy na gładki mus.
- Z ciasta formujemy placuszki i układamy na blachę wyłożoną pergaminem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni około 12-15 minut lub do czasu aż się delikatnie zarumienią.
- Przestudzone placuszki podajemy z musem wiśniowym.
Przygotowanie sałatki z awokado i jajka:
- Zaczynamy od wydrążenia i pokrojenia w paski awokado.
- Kolejno kroimy pomidorki koktajlowe na połówki, czerwoną cebulę w krążki i jajka na tzw ósemki.
- Następnie na talerz układamy po kolei wszystkie warzywa: rukolę, awokado, czerwoną cebulę, pomidorki koktajlowe na całość układamy jajka i posypujemy pestkami dyni i ziołami prowansalskimi.
- Z oliwy z oliwek, soku z cytryny, soli i pieprzu przygotowujemy dresing którym polewamy naszą sałatkę.
Smacznego!
Komentarze0Dodaj komentarz