Zupa krem z pietruszki z kurkumą i olejem z ogórecznika
0
Składniki: |
2 cebule |
3 ząbki czosnku |
1 papryczka chili |
3-4 sztuki korzenia pietruszki |
sok z 1 cytryny |
olej z ogórecznika |
800 ml bulionu jarzynowego |
oliwa |
Przyprawy: |
4 łyżeczki kurkumy |
pół łyżeczki mielonego kuminu |
1/4 łyżeczki mielonej kolendry |
sól, pieprz |
Przygotowanie:
- Czosnek, cebulę i papryczkę chili kroimy i przekładamy do garnka. Całość podgrzewamy z oliwą, około dwie/trzy minuty.
- Dodajemy przyprawy: kurkumę, kumin i kolendrę. Mieszamy i całość zalewamy bulionem jarzynowym.
- Pietruszkę kroimy w kostkę i dodajemy do zupy.
- Całość gotujemy około 30 minut
- Po tym czasie, przestudzoną zupę blendujemy.
- Przed podaniem doprawiamy ją solą, pieprzem i dodajemy sok z cytryny.
- Na końcu zupę polewamy olejem z ogórecznika.
Smacznego!
Komentarze0Dodaj komentarz