Zupa krem z pietruszki z kurkumą i olejem z ogórecznika

Zupa krem z pietruszki z kurkumą i olejem z ogórecznika
0

Składniki:

2 cebule

3 ząbki czosnku
1 papryczka chili
3-4 sztuki korzenia pietruszki
sok z 1 cytryny
olej z ogórecznika
800 ml bulionu jarzynowego
oliwa
Przyprawy:
4 łyżeczki kurkumy
pół łyżeczki mielonego kuminu
1/4 łyżeczki mielonej kolendry
sól, pieprz

Przygotowanie:

  • Czosnek, cebulę i papryczkę chili kroimy i przekładamy do garnka. Całość podgrzewamy z oliwą, około dwie/trzy minuty.
  • Dodajemy przyprawy: kurkumę, kumin i kolendrę. Mieszamy i całość zalewamy bulionem jarzynowym. 
  • Pietruszkę kroimy w kostkę i dodajemy do zupy. 
  • Całość gotujemy około 30 minut
  • Po tym czasie, przestudzoną zupę blendujemy.
  • Przed podaniem doprawiamy ją solą, pieprzem i dodajemy sok z cytryny.
  • Na końcu zupę polewamy olejem z ogórecznika.

Smacznego!

Przepis znajduje się również na YouTube: 

Powrót

Komentarze0
Dodaj komentarz

Musisz być zalogowany aby dodawać komentarze